Skip til primært indhold

HanDiRob

Håndhygiejne har fået et fornyet fokus i disse år. Men selv når pandemien er slut, vil det stadig være afgørende for hygiejnen på et hospital, at alle husker at spritte hænder af. Derfor udvikles der nu en spritrobot, som kan flytte sig der hen, hvor der er brug for den, oplade sig selv og gøre opmærksom på, når den skal fyldes op.

PROJEKTPERIODE

Start: 12. april 2021
Slut: 2022

Robotten består af to moduler: en mobil base på hjul samt en spritstander, som basen kan tage af og på. På standeren er der en interaktiv skærm, som kan interagere på forskellige måder med brugeren. Der vil også være et kamera, som hjælper robotten med at navigere, men ikke udfører ansigtsgenkendelse eller nogen former for lagring.

MÅL

Prototyperne blev i 2022 testet på OUH og Universitätsklinikum Schleswig-Holstein (Universitetshospitalet i Kiel og Lübeck).

  1. Først blev det undersøgt, hvordan basemodulet navigerede og fungerede i praksis.
  2. Dernæst hvordan basen fungerede i samspil med standerne.
  3. Til sidst blev det observeret, hvordan robotten formåede at interagere med mennesker og tilbyde dem håndsprit. Nogle af disse mennesker blev spurgt ind til deres brugeroplevelse med en supervisor til stede.

Flere robotter skulle kunne være til stede i samme område og interagere med hinanden. Målet var, at robotterne på en let og gnidningsløs måde kunne være med til at forebygge smitsomme sygdomme på et hospital.

RESULTATER

HanDiRob er blevet testet flere gange på OUH, både ved indgangen og i hallen.

Brugere rapporterede, at brugen af ​​HanDiRob var en god og behagelig oplevelse, og selvom projektet har vist, at der stadig er udvikling at lave på robotten, er der betydelige fordele ved HanDiRob.

Forskningsprojektets resultater viste, at robotten kan øge antallet af ​​mennesker, der desinficerer deres hænder på hospitaler, fra cirka 13% til 50%, når robotten både bevæger sig og taler. Når den bare bevæger sig, men ikke taler, stiger antallet til omkring 39%.

Læs mere om HanDiRob på projektets egen hjemmeside.

Se en video om HanDiRob.

PARTNERE

Projektet var et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Universität zu Lübeck, Fachhochschule Kiel, Odense Universitetshospital og Abena A/S.

FINANSIERING

Projektet blev finansieret af det dansk-tyske EU Interreg.

Esben Hansen

Esben Hansen

Teknisk leder, teamleader

Centre for Clinical Robotics (CCR). Odense Universitetshospital, Bygningsdrift og -service


5146 6767

Oskar Palinko

Projektkoordinator

Syddansk Universitet, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet


APPFWU02V