Arkivrobot
Digitalisering af patologien i Region Syddanmark har medført væsentlige ændringer i arbejdsgange for lægerne samt ændrede procedurer og en helt ny arbejdsgang for laboratoriet, nemlig digitalisering af patologiglas.
PROJEKTPERIODE
Start: 2019
Slut: Sommer 2021
Robotten har været i drift siden 2021.
Glassene scannes til billeder med meget høj opløsning. På Odense Universitetshospital skal 1600 glas pr. dag scannes og håndteres, og derefter skal de opbevares i op til tre uger. Det giver i alt 24.000 glas ad gangen, der skal opbevares og trackes præcist.
MÅL
Formålet med projektet var at skabe en robotløsning, der kunne arkivere automatisk for at opnå en øget automatisering i laboratoriet i forbindelse med scanningen af patologiglas.
Robotten skulle kunne lægge glassene på plads ved at tage dem enkeltvis ud af scanner-rack og placere dem i en reol. Den skulle kunne sikre komplet sporbarhed, så glas kunne genfindes, den skulle kunne kassere glas automatisk, og den skulle være skalerbar – med tanke på det nye OUH.
RESULTATER
Robotten er 4 meter bred og 2 meter dyb. Den består af en metalreol med en robotarm, der kører på en skinne bag reolen. Hele systemet er indkapslet.
Robotten opsamler patologiglas fra scanner-rack, scanner koden på glasset og indlæser den sammen med et tidsstempel i systemet. Robotten lægger derefter glasset på en hylde i reolen, hvor det forbliver, indtil det skal bruges igen, eller til det har nået sin udløbsdato tre uger senere, hvor det kasseres automatisk.
Robotten har været i drift siden 2021 på Odense Universitetshospital, men regionen har skrevet kontrakt på robotter til alle fire patologiafdelinger i Region Syddanmark, hvoraf den første installeres primo 2025.
PARTNERE
Projektet blev gennemført af Afdelingen for Klinisk Patologi på Odense Universitetshospital i samarbejde med virksomheden Kilde Automation.
FINANSIERING
Projektet var finansieret ved hjælp af Region Syddanmarks Innovationspulje.
LÆS MERE
Læs mere om arkiveringsrobotten og arbejdsgangene på Afdeling for Klinisk Patologi i artiklen “Digital patologi gjorde robot uundværlig” i Medicoteknik.
Eller læs mere om den tekniske udvikling i artiklen “Utraditionel robot øger tid til det mere værdiskabende” i bladet Automatik og Proces.
I december 2024 skrev DR en artikel om brugen af bl.a. arkivrobotten på OUH.
I februar 2025-udgaven af Medicoteknik kan man læse om arkivrobotten i artiklen "Digital patologi i Syddanmark".

Tina Green
Cheflæge
Odense Universitetshospital, Afdeling for Klinisk Patologi
6541 4891 tina.green@rsyd.dk

Esben Hansen
Teknisk leder, teamleader
Centre for Clinical Robotics (CCR). Odense Universitetshospital, Bygningsdrift og -service
5146 6767 eha@rsyd.dk