Skip til primært indhold

Arkivrobot

Digitalisering af patologien i Region Syddanmark har medført væsentlige ændringer i arbejdsgange for lægerne samt ændrede procedurer og en helt ny arbejdsgang for laboratoriet, nemlig digitalisering af patologiglas.

PROJEKTPERIODE

Start: 2019
Slut: Sommer 2021

Glassene scannes til billeder med meget høj opløsning. På Odense Universitetshospital skal 1600 glas pr. dag scannes og håndteres, og derefter skal de opbevares i op til tre uger. Det giver i alt 24.000 glas ad gangen, der skal opbevares og trackes præcist.

MÅL

Formålet med projektet er at skabe en robotløsning, der kan arkivere automatisk for at opnå en øget automatisering i laboratoriet i forbindelse med scanningen af patologiglas.

Robotten skal kunne lægge glassene på plads ved at tage dem enkeltvis ud af scanner-rack og placere dem i en reol. Den skal kunne sikre komplet sporbarhed, så glas kan genfindes, den skal kunne kassere glas automatisk, og den skal være skalerbar – med tanke på det kommende sygehus Nyt OUH.

RESULTATER

Robotten er 4 meter bred og 2 meter dyb. Den består af en metalreol med en robotarm, der kører på en skinne bag reolen. Hele systemet er indkapslet.

Robotten opsamler patologiglas fra scanner-rack, scanner koden på glasset og indlæser den sammen med et tidsstempel i systemet. Robotten lægger derefter glasset på en hylde i reolen, hvor det forbliver, indtil det skal bruges igen, eller til det har nået sin udløbsdato tre uger senere, hvor det kasseres automatisk.

PARTNERE

Projektet gennemføres af Afdelingen for Klinisk Patologi på Odense Universitetshospital i samarbejde med virksomheden Kilde Automation.

FINANSIERING

Projektet er finansieret ved hjælp af Region Syddanmarks Innovationspulje.

LÆS MERE

Læs mere om arkiveringsrobotten og arbejdsgangene på Afdeling for Klinisk Patologi i artiklen “Digital patologi gjorde robot uundværlig” i Medicoteknik. 

Eller læs mere om den tekniske udvikling i artiklen “Utraditionel robot øger tid til det mere værdiskabende” i bladet Automatik og Proces.

Tina Green

Tina Green

Cheflæge

Afdeling for Klinisk Patologi


(+45) 6541 4891
Esben Hansen

Esben Hansen

Teknisk leder

Centre for Clinical Robotics


(+45) 5146 6767
APPFWU01V