Skip til primært indhold

RoboTale: Interaktiv historiefortællerrobot for børn på hospitalet

Personalet på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på Odense Universitetshospital (OUH) løber stærkt og der er ikke altid tid til lange samtaler med børnene, når det ikke direkte involverer deres sygdomsforløb. En robot er derimod altid tilgængelig. Den kræver ingen pauser, kan altid lytte og har tid til at tale med børnene, når de har brug for det.

PROJEKTPERIODE

Start: 5. august 2024
Slut: 30. juni 2025

Det er vigtigt for børnene at kunne tale om andet end deres sygdomsforløb, og især at få muligheden for et afbræk fra virkelighedens udfordringer, hvor de kan dykke ned i fantasifulde verdener, der kan underholde, skabe positive oplevelser og bringe glæde under deres ophold på hospitalet.

MÅL

Projektets formål var derfor at forbedre oplevelsen for børn og unge indlagt på H. C. Andersen Børne- og Ungehospital ved at introducere en innovativ løsning, der kombinerede avanceret AI- og robotteknologi med menneskelig interaktion. Idéen var at skabe et trygt, stimulerende og positivt miljø for de unge patienter gennem interaktive historier og eventyr, hvor børnene selv var i centrum og aktivt medvirkede til at forme fortællingernes forløb, fx ved at fortælle robotten om deres yndlingsfarve eller yndlingsdyr.

For at sikre en tryg og positiv oplevelse for børnene ville historiefortællerrobotten, med navnet RoboTale, blive programmeret til at undgå sygdomsrelaterede emner. Hvis et barn skulle begynde at tale om sin sygdom, ville robotten nænsomt omdirigere samtalen mod et engagerende og interaktivt eventyr, der kunne fremme fantasi og glæde.

Samtidig skulle det sikres, at sygdomsrelaterede emner og svære følelsesmæssige samtaler altid blev håndteret af kvalificeret personale. Der blev indgået et samarbejde med børnehospitalets udviklingssygeplejersker for at integrere principperne bag ’Det gode samspil’ i RoboTale. ’Det gode samspil’ er et relations- og kommunikationsprogram, som arbejder med det formål, at alle børn og unge på hospitalet – på trods af deres sygdom – skal trives, udvikle sig og føle sig inddraget. Samarbejdet skulle sikre, at robotten kommunikerede på en hensigtsmæssig måde i overensstemmelse med børnehospitalets retningslinjer for kommunikation.

RESULTATER

I foråret 2025 blev der udført og gennemført flere tests på børneafdelingen, der affødte nysgerrige spørgsmål og flotte tilbagemeldinger fra både børn og forældre. RoboTale har desuden vakt stor interesse på arrangementer som Forskningens Døgn på Syddansk Universitet og Robot & Science Festival i Odense.

Der er blevet søgt midler fra den Regionale Innovationspulje, så projektet kan videreudvikle en endnu mere sansestimulerende og hospitalsvenlig platform, der kombinerer tale, berøring, gestik og visuel genkendelse, inkorporeret med interaktive spil.

PARTNERE

Projektet var forankret hos H.C. Andersen Børne- og Ungehospital og gennemført i tæt samarbejde med CCR's søstercenter CAI-X samt SDU Robotics.

FINANSIERING

Projektet modtog midler fra OUH's innovationspulje og Region Syddanmarks innovationspulje.

Angelina Stoyanova Wolf

Innovationskonsulent

Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV


2384 8343
APPFWU01V