Skip til primært indhold

SimBotic: Simulationsplatform til træning af robotkirurger

Det er vigtigt for robotkirurger at træne deres færdigheder kontinuerligt for at sikre og opretholde kvaliteten og patientsikkerheden ved robotkirurgiske operationer. Udfordringen på Odense Universitetshospital (OUH) er dog, at kirurgerne på nuværende tidspunkt kun kan træne om aftenen og natten, da OUH's træningsenheder kun findes på operationsstuerne og derfor kun kan benyttes uden for operationstid.

PROJEKTPERIODE

Start: 1. august 2024
Slut: 31. juli 2025

Robotkirurgi bruger minimalt invasive teknikker og giver forbedret bevægelsesfrihed og præcision ved operationer i svært tilgængelige områder. For at opretholde patientsikkerheden og sikre fortsat udvikling og kvalitet i procedurerne er det derfor afgørende at tilbyde træningsmuligheder til robotkirurgerne, der ikke er begrænset af tid og adgang til operationsstuer.

MÅL

Projektet har derfor til formål at give robotkirurgerne muligheden for at træne og vedligeholde deres færdigheder ved at udvikle og implementere en simulationsplatform til robotkirurgi. Simulationsplatformen skal være billigere end de eksisterende alternativer på markedet, og skal give mulighed for at træne på andre måder. Ved at udvikle platformen internt på OUH kan den fremtidssikres og tilpasses andre typer kirurgirobotter ved at 3D printe og støbe eksperimentelle værktøjer og modificere platformen til forskellige procedurer.

Platformen vil bestå af tre robotarme, der hver har en adapter til montering og aktivering af forskellige kirurgiske instrumenter. Dertil vil systemet bestå af en operatørkonsol og fodpedaler til styring af robotarmene. På selve platformen kan der lægges forskellige fantomer, som kirurgerne kan bruge til at træne færdigheder og procedurer på.

Det tænkes, at platformen på længere sigt kan indgå som en del af et introduktionskursus til robotkirurgi.

PARTNERE

Projektet er klinisk forankret i Urinvejskirurgisk Afdeling L, der bidrager med klinisk erfaring og sparring til både afprøvning og evaluering af simulationsplatformen. Selve afprøvningen og evalueringen foretages af Simulationscentret SimC.

SDU Robotics er ansvarlig for udvikling, udlån og levering af løsningen, mens Universal Robots leverer robotarmene.

CCR er ansvarlig for projektledelse og generel understøttelse af projektets aktiviteter.

FINANSIERING

Projektet har modtaget midler fra OUH's Innovationspulje.

Angelina Stoyanova Wolf

Innovationskonsulent

Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV


2384 8343
APPFWU01V