Skip til primært indhold

Robotter i drift

På Odense Universitetshospital er der i dag flere robotter i drift. Læs mere om de forskellige robotter her.

Førhen kunne det tage patienter fra Hjertemedicinsk Afdeling og H.C. Andersens Børne- og Ungehospital på Odense Universitetshospital (OUH) omtrent 30 minutter at hente medicinsk udstyr i forbindelse med deres behandlingsforløb. Udstyret kunne kun hentes i ambulatoriernes åbningstid, typisk mellem kl. 8-15.

For mange patienter har det føltes restriktivt kun at kunne afhente udstyr inden for en bestemt tidsgrænse, som oftest lå i arbejdstiden. På H.C. Andersens Børne- og Ungehospital har det været uhensigtsmæssigt, når forældre har været nødsaget til at hente udstyr i aftentimerne, hvor de har måtte vente i børnemodtagelsen blandt syge børn og deres forældre.

De nye mobile pakkebokse har vist sig at spare patienterne tid ved afhentning, der før kunne tage op mod 30 minutter med parkering i p-huset, gang mod ambulatoriet og ventetid på betjening. Med de nye pakkebokse tager det nu omkring 7-8 minutter at afhente udstyr i forhallen, hvor man ikke skal vente på betjening. Afhentningstiden er også forkortet, da der er tilknyttet korttidsparkeringspladser specifikt til formålet tæt ved indgangen ved forhallen. Samtidig kan patienterne komme i forhallen når som helst i døgnet.

De robottransporterede pakkebokse blev lanceret d. 23. februar 2024.

Læs mere om projektet bag pakkeboksene her.

Digitalisering af patologien i Region Syddanmark har medført væsentlige ændringer i arbejdsgange for lægerne samt ændrede procedurer og en helt ny arbejdsgang for laboratoriet, nemlig digitalisering af patologiglas. Glassene scannes til billeder med meget høj opløsning. På Odense Universitetshospital skal 1600 glas pr. dag scannes og håndteres, og derefter skal de opbevares i op til tre uger. Det giver i alt 24.000 glas ad gangen, der skal opbevares og trackes præcist.

Derfor blev det skabt en robotløsning, der kan arkivere automatisk for at opnå en øget automatisering i laboratoriet i forbindelse med scanningen af patologiglas. Robotten opsamler patologiglas fra scanner-rack, scanner koden på glasset og indlæser den sammen med et tidsstempel i systemet. Robotten lægger derefter glasset på en hylde i reolen, hvor det forbliver, indtil det skal bruges igen, eller til det har nået sin udløbsdato tre uger senere, hvor det kasseres automatisk.

Arkivrobotten har været i drift siden 2021.

Læs mere om projektet bag robotten her.

Omkring én procent af danskerne lider af leddegigt. Robotten ROPCA Ultrasound skulle udvikles til diagnostik og evaluering af leddegigt (reumatoid arthritis og dyb venetrombose), så patienterne kunne få scannet hænderne ved alle besøg. 

Robotten skulle sikre en systematisk og ensartet metode til at udføre ultralydsscanninger og derved sikre lægerne det bedst mulige udgangspunkt for bestemmelse af behandling. En sådan systematisk scanning var ikke tidsmæssig mulig førhen, og lægernes manuelle scanning var ikke tilsvarende nøjagtige eller systematiske.

Projektet og udviklingen af robotten blev videreført i virksomheden Ropca Holding APS, hvor teknologien blev videreudviklet til et færdigt produkt, der kunne benyttes i analyse og behandling af gigt. Det første CE-mærkede produkt, kaldet ARTHUR, kom på markedet i 2022.

Siden februar 2024 har robotten været i daglig drift på gigtambulatoriet på Svendborg Sygehus.

Læs mere om projektet bag robotten her.

Da coronapandemien brød ud i 2020 øgede det fokus på hygiejne på hospitalerne – ikke kun blandt personalet, men også blandt patienter og pårørende.

For at øge fokus på hygiejne og huske besøgende på at spritte hænderne af, udviklede Odense Universitetshospital to spritrobotter, der selv kører rundt i forhallen på sygehuset og i forhallen på Børnehospitalet.

Robotterne har kørt på OUH siden 2020.

Læs mere om projektet bag spritrobotterne her.

På et stort hospital som Odense Universitetshospital kan den fysiske afstand mellem afdelinger, laboratorier osv. være stor, og personalet bruger både tid og kræfter på at komme fra den ene ende til den anden.

Formålet med robotten HUBOT var at aflaste personalet ved at sørge for transport af blodprøver på is, blodprøver under varme, urindunke samt projektblodprøver, som ikke kan sendes med rørpost og tempus blodprøveforsendelse. 

HUBOT er en Autonom Mobil Robot (AMR), som kan køre blandt patienter, personale, sengetransporter, rengøring, affaldsvogne osv.

Læs mere om HUBOT her.

H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på Odense Universitetshospital (OUH) ligger et væsentligt stykke fra afdelingen Blodprøver og Biokemi, hvor prøver skal analyseres. Fra børneafdelingen er det ikke muligt at sende prøver med pusterør eller rørpost, og derfor havde serviceassistenter førhen brugt omkring to timer dagligt på at fragte prøver fra ambulatoriet og daghospitalet på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital til analyse i laboratoriet.

I dag har Prøvsen overtaget transporten af prøver. Prøvsen er en er en Autonom Mobil Robot (AMR), som kan køre blandt patienter, personale, sengetransporter, rengøring og hvad der ellers kan dukke op på dens 400 meter lange rute igennem hospitalet. På travle dage kører Prøvsen over 8,5 km – og sparer derved serviceassistenterne for en del skridt og tid.

Prøvsen har været implementeret siden 2023. I starten af 2024 fik Prøvsen udvidet sin rute, så den nu kører til Neurologisk Intensiv Afsnit hver morgen kl. 06.30 og henter blodprøven, som skal transporteres til laboratoriet i Blodprøver og Biokemi. Med denne udvidelse kører Prøvsen nu mellem børneambulatoriet, børnedaghospitalet, intensivafsnittene på Anæstesiologisk Intensiv Afdeling og Klinisk Immunologisk Afdeling.

Læs mere om Prøvsen her.

 

Personalet på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på Odense Universitetshospital (OUH) løber stærkt og der er ikke altid tid til lange samtaler med børnene, når det ikke direkte involverer deres sygdomsforløb. En robot er derimod altid tilgængelig. Den kræver ingen pauser, kan altid lytte og har tid til at tale med børnene, når de har brug for det.

Oplevelsen for børn og unge indlagt på H. C. Andersen Børne- og Ungehospital skulle derfor forbedres ved at introducere en innovativ løsning, der kombinerer avanceret AI- og robotteknologi med menneskelig interaktion. Idéen er at skabe et trygt, stimulerende og positivt miljø for de unge patienter gennem interaktive historier og eventyr, hvor børnene selv er i centrum og aktivt medvirker til at forme fortællingernes forløb, fx ved at fortælle robotten hvad deres yndlingsfarve eller yndlingsdyr er.

Robotten blev indviet på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital d. 3. december 2024.

Læs mere om projektet bag robotten her.

APPFWU01V